This site uses cookies. If you continue you consent to this but you may change your cookie settings at any time.

Önéletrajz készítési tippek

Az emberek jellemzően nem szeretnek magukról írni. Van, aki kellemetlenül érzi magát, ha magáról kell “dicsekednie”, míg mások átesnek a ló túloldalára, és a siker érdekében hajlamosak túldicsérni magukat. Ez azonban kockázatos, hiszen a valótlan állítások előbb-utóbb kiderülnek a munkáltató számára.
Milyen egy jó önéletrajz a Hays szakemberei szerint?

ELRENDEZÉS
Használj minél egyszerűbb, olvasható betűtípust, és kerüld a dőlt betűket és a túlságosan dekoratív betűtípusokat. Nincs szükség kiadványszerkesztői készségekre és választékos szegélyek készítésére, hiszen nem grafikák szerkesztésére pályáztál. Az a fontos, hogy Te ki vagy és mit tudsz, a tálalás csak másodlagos. Vigyázz arra, hogy önéletrajzod ne legyen hosszabb három oldalnál, de legjobb, ha két oldalra tudod szűkíteni.

SZERKEZETI FELÉPÍTÉS
A neved mindenképpen az oldal tetején szerepeljen, amelyet az elérhetőségeid kövessenek. Adj meg egy mobiltelefonszámot is; munkahelyi telefonszámot csak akkor közölj, ha nem zavar, ha esetleg majd ott fognak keresni. Az önéletrajz szerkezete tagolt, könnyen érthető és lényegretörő legyen. A cél az, hogy önmagadról hasznos és releváns információkat közölj. Teljes mondatok helyett – amelyek néha szükségtelen szóbőséghez vezetnek – inkább felsorolásokat használj. Tanulmányaidat és szakmai tapasztalataidat fordított időrendi sorrendben közöld, tehát az egyetemi végzettságeid előbb szerepeljenek, mint az iskolai vizsga eredményei.
Soha ne hagyj indokolatlan üres időszakokat az önéletrajzodban! Például ha egy évet kihagytál vagy évközben ideiglenes megbízásokat vállaltál el, azokat is írd le, különben a munkaadó gyanakodni kezdhet.
A szabadidős tevékenységeket és egyéb érdeklődési köröket mindig az önéletrajzod végére hagyd, és bátran kifejtheted őket.

ELLENŐRZÉS
Mindig figyelmesen nézd át az önéletrajzodat. Futtass át rajta egy helyesírás-ellenőrzést, és olvasd át többször, hogy van-e értelme annak, amit írtál. Esetleg kérd meg egy bararátodat, hogy nézze át ő is, hiszen a hibák nem mindig szembetűnőek annak, aki elkövette őket. Ne feledd, hogy az önéletrajzod az első benyomás, amit a jövőbeni munkáltatód szerez rólad! Szánj rá időt bőven, és meglesz az eredménye.